Stichting Fondwa nieuws


Opnieuw waardering voor de stichting

januari 2019

Op 22 januari is Abson Jean opnieuw uitgenodigd bij de jaarlijkse bijeenkomst van de investeerdersgroep die ons eind 2016 al verraste met een geldbedrag voor de stichting. Een mooie gelegenheid om de groep te laten zien wat de stichting sinds de eerste keer bereikt heeft. Wat schetst onze verbazing: wederom verrassen ze ons met een cheque! Bedankt voor het vertrouwen in ons werk.

De computers zijn geïnstalleerd

november 2018

Eindelijk kunnen de leerlingen computerlessen krijgen. Met hulp van Jenaplanschool Wittevrouwen én de subsidies van de gemeente ’s-Hertogenbosch hebben we na lang wachten (mede ook door de stroomvoorziening) de computers kunnen aanschaffen en installeren. Hier zijn we erg blij mee.

Sanitair gebouw hersteld

augustus 2018

Met de donatie die we kregen vanuit ‘Stichting Castricum helpt Muttathara’ hebben we het sanitair gebouw volledig kunnen herstellen.

Nieuwsarchief

Sponsorloop Jenaplanschool Wittevrouwen
juni 2018

Created with Sketch.

Wat fantastisch! De kinderen van de Jenaplanschool Wittevrouwen uit Utrecht hebben dit jaar gelopen voor Lekol Pero. Ze hebben het mooie bedrag van € 11.173,- bij elkaar gelopen via hun sponsorloop voor de kinderen van onze school.

Donatie vanuit Castricum
juni 2018

Created with Sketch.

Stichting Fondwa heeft een eenmalige donatie ontvangen van ‘Stichting Castricum helpt Muttathara’. Met deze donatie kunnen we het sanitair gebouw (inclusief waterreservoir) herstellen.

Start voedselproject in samenwerking met Rode Kruis
april 2018

Created with Sketch.

Het Rode Kruis in Haïti heeft toegezegd om in samenwerking met Lekol Pero een voedselproject op te starten. De ouders van de leerlingen wordt geleerd om zelf producten te verbouwen. Deze producten worden vervolgens gekocht door Lekol Pero om verwerkt te worden tot een warme maaltijd voor de kinderen.

4e Gymnasium uit Amsterdam schaatst voor Stichting Fondwa
december 2017

Created with Sketch.

De leerlingen van het 4e Gymnasium (uit Amsterdam) hebben op 22 december geschaatst voor het goede doel, dit jaar Stichting Fondwa! Zij hebben het prachtige bedrag van € 3.080,- bij elkaar geschaatst.

Start met installeren zonnepanelen
november 2017

Created with Sketch.

Eindelijk is het dan zover. Na veel onderhandelingen hebben we eindelijk een keuze gemaakt wie de zonnepanelen gaat plaatsen op het dak van Lekol Pero. Weer een stap vooruit!

Duurzame ontwikkelingsdoelen gemeente ‘s-Hertogenbosch
oktober 2017

Created with Sketch.

De Golfdag is net achter de rug en opnieuw wordt het werk van Stichting Fondwa beloond. Vanuit het project Duurzame ontwikkelingsdoelen 2017, geïnitieerd door de gemeente ’s-Hertogenbosch, is een bedrag van € 5.000,- toegewezen. Voor het geven van computerlessen aan de leerlingen van Lekol Pero, het opleiden van de docenten hiervoor én voor het plaatsen van zonnepanelen die nodig zijn om de school te voorzien van stroom voor de computers. Dankjewel!

Golfdag voor Stichting Fondwa
oktober 2017

Created with Sketch.

Na een jaar van voorbereidingen die gepaard gingen met veel leuke momenten en soms ook wel stress, vond uiteindelijk op vrijdag 6 oktober de Golfdag plaats bij Best Golf (te Best). 15 teams werden die dag met een lunch ontvangen om direct daarna de baan op te gaan. Wat een geweldig gezicht om zoveel mensen aan 'de slag' te zien voor het goede doel. Na het golfen kon men even napraten tijdens een borrel die werd opgeluisterd door live muziek. De dag werd afgesloten met een heerlijk diner, een loterij en een veiling. Aan het einde van de lange dag werd een cheque uitgereikt aan de stichting ter waarde van € 20.000,- . Wow!! Iedereen enorm bedankt!

Verrassing!
november 2016

Created with Sketch.

Leden van Stichting Fondwa gingen op pad om een presentatie te geven over het werk van de stichting. De presentatie werd gegeven aan een groep investeerders. Sowieso al te gek om uitgenodigd te worden om het werk van de stichting onder de aandacht te brengen. Maar helemaal omdat we als beloning voor ons werk een cheque van € 10.000,- mochten ontvangen!

Afronding 3 mooie acties
november 2016

Created with Sketch.

Waar een wil is….

Er is veel gebeurd in 2016! In iets meer dan 6 maanden tijd hebben we een bedrag van € 16.200 mogen ontvangen. In dit verslag vertellen wij graag hoe wij dit hebben gerealiseerd.

Al vele jaren zorgt de Stichting Fondwa voor de school Lekol Pero. Het gaat hier om ruim 200 kinderen, 10 docenten, een directrice en een conciërge. Als bestuur stonden wij voor de uitdaging om nieuwe wegen te ontdekken die leiden naar middelen om dit prachtige project te kunnen blijven realiseren. En in die missie zijn wij geslaagd dankzij 3 acties:

1.     Partnerships

Er zijn 3 partnerships tot stand gekomen. Dit levert onze stichting in totaal een bedrag van 8.500 euro op. Elke partnership heeft zijn geheel eigen invulling: allemaal maatwerk! 

Dit zijn onze partners:

Delaware, internationale ICT-specialist, heeft het ICT- lokaal van Lekol Pero geadopteerd. Met hen gaan we verschillende ICT-trajecten vormgeven.

MBI beton, producent hoogwaardige betonproducten heeft het schoolgebouw geadopteerd. Het hele bedrijf (4 fabrieken) gaat betrokken worden bij de projecten in Haïti door allerlei informatiebijeenkomsten. 

Priva, wereldmarktleider op het gebied van kassenbouw, heeft het pakket middelen geadopteerd. Wij ondersteunen hen met onze kennis van Haïti en ons lokale netwerk bij de bouw van kassen en een bijbehorend opleidingsinstituut in Haïti.

2.     Crowdfunding

Een actie die niet alleen het fantastische resultaat van 2.700 euro heeft opgeleverd maar vooral ook veel plezier en avontuur! Elke deelnemer doneerde een dienst én 150 euro. Deze, vaak super originele, diensten werden vervolgens verloot onder alle deelnemers. De diensten bestonden onder andere uit: coaching sessies, een high beer, tuinonderhoud, een persoonlijke strip, een grafisch ontwerp etc.

 

3.     Educatie

De gemeente ’s-Hertogenbosch verleende een subsidie van €  5.000,- voor ons educatieproject waarbij in een samenwerking tussen Kindcentrum Caleidoscoop, Delaware, Lekol Pero en de Stichting Fondwa allerlei activiteiten worden georganiseerd die de leerlingen van deze twee scholen bewust maken van de cultuurverschillen in beide landen.


Hartverwarmend

Met veel passie en energie zijn wij begin dit jaar aan de slag gegaan. Het was zeker geen makkelijke route die we hebben bewandeld, maar wel waanzinnig inspirerend en mooi. De wil om te slagen was enorm groot. En de wetenschap dat het, mede dankzij alle hulp van onze omgeving, ook daadwerkelijk gelukt is om 200 kinderen in het op één na armste land ter wereld weer een jaar lang onderwijs te bieden is natuurlijk hartverwarmend. Daar doen we het voor!

Irrigatieproject afgerond en nieuwe fase voor Lekol Pero
april 2013

Created with Sketch.

Met plezier en trots kunnen we meedelen dat het irrigatieproject, dat mede dankzij Stichting Bouwstenen voor Haïti mogelijk is gemaakt, succesvol is afgerond! 

 

Verder is de noodhulpfase helemaal afgerond wat betreft Lekol Pero. De komende jaren zal Lekol Pero gefaseerd begeleid worden naar zelfstandigheid.

Lekol Pero in een nieuw jasje
maart 2013

Created with Sketch.

Tijdens het bezoek van Abson Jean heeft Lekol Pero een vers kleurtje gekregen en we moeten zeggen: het ziet er strak uit! Binnenkort meer over de reis van Abson Jean op deze site.

Docenten Lekol Pero worden getraind door Tipatipa
april 2012

Created with Sketch.

Alle docenten van Lekol Pero zijn vier dagen (op eigen initiatief) getraind door de Haïtiaanse organisatie Tipatipa. Deze organisatie wordt ondersteund door het Haïtiaanse ministerie van onderwijs. De training richtte zich met name op versterking van didactische vaardigheden, methodieken en curriculum ontwikkeling. Deze training draagt bij aan verbetering van het onderwijs op Lekol Pero.

Stichting Bouwstenen voor Haïti werkt samen met Stichting Fondwa aan irrigatieproject
januari 2012

Created with Sketch.

Stichting Bouwstenen voor Haïti (SBVH) heeft middelen ter beschikking gesteld om een irrigatieproject op te starten voor de boeren in Fondwa. Stichting Fondwa neemt het operationele deel voor haar rekening. Meer informatie over de inhoud en voortgang van dit project vindt u onder landbouw projecten.

Inauguratie Lekol Pero groot succes!
oktober 2011

Created with Sketch.

Na maanden van hard werken vond 22 augustus de inauguratie van Lekol Pero plaats.

Abson Jean was hierbij aanwezig. Het nieuwe schooljaar is inmiddels van start gegaan.

Haïti een jaar na de aardbeving
januari 2011

Created with Sketch.

Een jaar na de beving is uw hulp nog steeds hard nodig!

Op 12 januari jl. is het alweer een jaar geleden dat een catastrofale aardbeving Haïti in puin legde. En zoals u in de diverse media heeft gehoord en gelezen, de wederopbouw komt traag op gang.

Stichting Fodwa is door haar directe en persoonlijke werkwijze in 2010 in staat geweest om spijkers met koppen te slaan. Er wordt op dit moment een school herbouwd, enkele huizen zijn reeds opgeleverd, er worden watervoorzieningen gerealiseerd en nog veel meer.

Maar dat is nog niet voldoende! Er moet nog zoveel gebeuren, daarom is uw steun hard nodig! 

Help Stichting Fondwa met haar werk in Fondwa Haïti!

Oprichting Stichting Fondwa
november 2010

Created with Sketch.

Welkom op de website van de Stichting Fondwa. Stichting Fondwa is in november 2010 ontstaan uit Werkgroep Fondwa. Werkgroep Fondwa werd in 2002 opgericht door Frans en Gerdien Goossens, Neeltje Bekkers en Abson Jean. 

Na  de aardbeving van 12 januari 2010 veranderde er veel voor Werkgroep Fondwa. Een indrukwekkend aantal acties en donaties leidden voor de werkgroepleden tot de wens om een professionaliseringsslag te maken.

Werkgroep Fondwa wilde laten zien dat donateurs er op konden vertrouwen dat hun gelden voor 100% besteed zouden worden in Fondwa. Daarom is besloten Stichting Fondwa te vormen.

 

Meer informatie over de Stichting Fondwa vindt u hier.